Burnout Recovery

Burn-out, uitgeblust, overspannen.. je bent niet alleen, ruim 1,3 miljoen Nederlanders heeft hiermee te kampen. Dit maakt het dan ook tot een ware epidemie en geeft de noodzaak aan dat we op een aantal vlakken zowel persoonlijk als maatschappelijk zullen moeten veranderen.

Dat veel mensen in een burn-out terecht komen is ook niet gek gezien de hoeveelheid prikkels we tegenwoordig op ons af krijgen. Je “moet” steeds meer, het leven wordt steeds voller, en je wilt dan ook nog eens alles wat je doet, “heel goed” blijven doen. Zowel zakelijk als prive stapelt de druk zich op. Je bent snel geïrriteerd, emoties liggen aan de oppervlakte, je voelt je moe, je ademhaling zit hoog en ook na 8 uur slaap voel je je nog niet uitgerust.

Er zijn drie verschillende vormen van een burn-out. De signalen hierboven omschreven horenbijwatwenoemeneen​sluimerendeburn-out.​ Eensluimerendeburn-outis misschien wel de lastigste van de drie gezien je met deze klachten ontzettend lang kunt doorlopen. Steeds jezelf maar overtuigen dat het wel gaat, dat je gewoon je schouders er onder moet zetten en dat het allemaal wel weer beter wordt. “Niet zeuren, doorgaan!”

We kennen ook de ​acute burn-out.​ Deze komt voor velen als een complete verrassing. Van de een op de andere dag je volslagen lusteloos voelen, geen energie meer hebben voor de kleinste dingen en continu wel in huilen uit kunnen barsten. Bij een acute burn-out is het direct duidelijk voor degene die het overkomt dat er “iets” moet gebeuren en is de hulpvraag heel duidelijk, “Help”, hoe kom ik hier weer uit?”

De laatste is het meest gevaarlijke van de drie, de brun-out die zich uit in ziekte of lichaamsfalen. laten we het de ​medische burn-out​ noemen.
Ja helaas gebeurd ook dit iedere dag. We kennen allemaal wel een verhaal van iemand (​laten we hem nu voor het gemak Ome Cor noemen​) die nooit klaagde, altijd hard werkte en voor iedereen klaar stond… Maar ome Cor kreeg wel op zijn 58e een hartaanval en is er nu niet meer.
Net als een auto, wanneer het toerental continu in het rood staat zul je vroeg of laat de motor stuk draaien.
Zo werkt het ook met ons lichaam. Jaar in jaar uit onder extreme stress leven en/of vragen dat het op de piek van zijn kunnen blijft presteren, zorgt er vaak voor dat vroeg of laat de zwakste schakel in het lichaam het begeeft. Bij de één is het zijn hart, de ander zijn maag/darmen, of uit het zich juist in een ziekte. Wat de zwakke schakel dan ook bij die persoon is.

-Burnout overkomt alleen sterke mensen
Dit is iets wat voor velen als een verrassing komt. Burnout vindt plaats doordat er een dissociatie plaatsvindt tussen lichaam en geest. Hoofd en Hart.
Keer op keer heeft het persoon met de burn-out er bewust of onbewust voor gekozen om de signalen die lichaam en geest hebben aangegeven te negeren. Het zijn de ultieme doorzetters met vaak ook een duidelijk beeld voor ogen hoe dingen horen te zijn of te verlopen. Zowel zakelijk als prive, zowel voor hun zelf als voor andere.

EHBB
Voor wie is het?
Misschien zit je pas sinds kort in een Burn-out of heb je al allerlei therapieën gehad.
Eerste hulp bij burn-out is er op gericht om de scherpste kantjes er van af te halen.
Even weg uit de situatie waarin de burn-out is ontstaan en naar een nieuwe omgeving waar rust, bezinning en gezondheid centraal staan.
De figuurlijke boot zit vol water en dus zullen we eerst moeten hozen om ruimte te laten ontstaan. Door middel van Yoga, pranayama (ademhalingsoefeningen) en meditatie zullen we het zenuwstelsel weer tot rust brengen. Ademtrainingen om weer een gezonde ademhaling op gang te brengen en hiermee weer op een positieve manier het endocriene systeem te beïnvloeden. Slaap-workshops om een betere nachtrust creëren, zodat lichaam en geest in de nacht ook weer aan herstel toe komen. Daarnaast zullen we een begin maken van het in kaart brengen hoe jij in je burn-out terecht gekomen bent.

Het is moeilijk om te geloven, maar jouw burn-out is het mooiste cadeau dat je ooit hebt gekregen! Het zal je brengen naar wie jij echt bent en je met veel meer energie en geluk in het leven laten staan.
Na de 5 daagse sta je nog maar aan het begin van jouw nieuwe pad, maar is er wel ruimte ontstaan. Je hebt momentum gecreëerd en een goede fundering gelegd voor een pad naar herstel, rust en geluk.